Augusta

Augusta

Augusta, född 1953 (e. Romulus u. Svinga e. Klang) var en liten fuxmärr som med tiden utvecklades till en snabbloppshäst av rang. Hon köptes som 10-åring av Gustav Jonsson, Hulte i Bergsjö och hade vid det laget sprungit in runt 30 000 SEK. I Gustavs och sonen Leifs ägo samlade hon till slut på sig 150 000 SEK, en ansenlig summa för ett kallblod på 60-talet. Augusta var ganska travsäker men lite bekväm av sig. När det gällde bet hon dock bra ifrån sig. Allra bäst var hästen som 14-åring och som 15-åring noterade hon banrekord på Bergsåker med 1.31,5.

Augusta var äkta rödblack, dvs fux med blackgen. Den blacka färggenen är mycket ovanlig hos kallblodstravaren och kommer från hennes morfar Klang. Det var en hel del prat om att hennes härstamning inte var korrekt, att hon hade finnhäst i sig., men det skulle vara synnerligen osannolikt att man i så fall använt en finnhäst med just den färggenen, vilken är minst lika ovanlig för den finska hästen. Ryktena om oegentligheter i hennes stamtavla härrör möjligen från att uppgifter saknas på farmoderns identitet.

Fyra avkommor satte Augusta till världen, men endast en kom till start, Augustin, 33,4, 62 750 SEK. En generation senare började man tillämpa kennelnamnet Hulte (Hulte Tilda, Hulte Tina, Hulte Cissi etc) och flera av dem har visat god förmåga på travbanorna.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt