Bork Rigel

Bork Rigel

Första gången jag såg Bork Rigel var i ett 3-åringslopp på Biri då han fullständigt krossade sina jämnåriga motståndare. Mina tankar rörde sig i termer som ”det var det värsta” och ”vad månde bliva”. Fortsättningen på hästens karriär skulle visa sig överträffa alla förväntningar och Jomar Blekkans ögonsten kom under några säsonger att dominera rasen på bägge sidor om Kölen.

Bork Rigel (e. Alm Rigel u. Linsi e. Eldon) var uppfödd och ägd av synnerligen framgångsrika familjen Wanvik i närheten av Trondheim. Fadern, Alm Rigel, var själv en etablerad snabbloppshäst och en av giganterna på inom norsk avel med avkommor som Atom Vinter, Rigel Jo m fl. Linsi har inte mindre än 17 avkommor, bland dem Röder (20,6a, 3 967 221 NOK), Lin Björn och Fakselin. Själv blev Bork Rigel mindre lyckad som beskällare även om hästar som Bokli Balder, Ulsrud Igel, Turbo Rigel och Arigel tävlat med framgång.

På tävlingsbanan drog Bork Rigel alltid blickarna till sig både på grund av sin färg och sitt uppträdande. Hingsten var nämligen inte alltid lätt att lura först över mållinjen. Helst skulle han ha en löpning på lång väntan för att kunna spela ut sin fruktade speed över upploppet. Blev han pressad alltför hårt räckte ibland inte ens Jomars erkända övertalningsförmåga för att han skulle sticka nosen först.

Bork Rigel gjorde totalt 345 starter med 168 segrar som resultat. Han sprang in respektingivande 13 695 673 NOK och fick rekordet 1.20,4ak. Av hans många triumfer kan nämnas Svenskt Travderby, Jacob Meyers Pokallöp, Lars Laums Löp(2ggr), NM (2ggr) och Vintillatravet (2ggr).

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt