Petter Tidemand

Petter Tidemand

Petter Tidemand och Håkon Holm var ett välsett och framgångsrikt inslag i storloppen under stora delar av 50- och 60-talet. Tillsammans med Dally Bausen dominerade den lille fuxhingsten kallblodssporten och den enda som kunde utmana på den här sidan gränsen var sedermera utslagna Runsy.

Petter Tidemand (e. Tidemandrauen u. Lill Molyn e. Molyn) fick ofta svåra löpningar på grund av att han var ganska entaktad. Styrkan och stridsviljan var det dock inget fel på, varken hos den amatörtränade hästen eller kusken/ägaren, Håkon Holm. Jag minns när han besegrade Runsy i Arvika efter ett imponerande upplopp där Håkons skärmmössa i ivern for all världens väg på upploppet.

Förutom två segrar i Svensk-Norska Kallblodslandskampen vann hästenWolrad Holmlunds Minneslopp, Jacob Meyers Pokal och Th. Gjölstads minnelöp. Han startade inte mindre än 319 gånger, fick rekordet 1.30,0 och sprang in 320 837 NOK. I aveln blev han dock ingen höjdare trots avelshingstarna Pettmin, Skarphedin och Mjös Prins, den senare kriterievinnare.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt