Terne Tu

Terne Tu

En stamtavla som lockade

Det var genom Sigurd Nilssons i Töckfors försorg som Terne Tu hamnade i Sverige. Han hade sett en annons i norska Trav og Galopp Nytt 1974 i vilken ett sto efter Jahn Sjur och Grans Frökna var till försäljning. Stammen var minst sagt guldkantad med dåtidens avelsmatador, Jahn Sjur, som far och Klaestad Terna som mormor. Den senare var kriterievinnare och bland annat mor till avelshingsten Granvar. Grans Frökna blev senare först i Skandinavien med att få fem avkommor under 1.30.

Problem med registreringen

Efter att köpet genomförts och hästen uppstallats i Töckfors var det dock inte slut på problemen. Eftersom morfadern, Grans Bausen, inte var kårad kunde inte Terne Tu bli registrerad som travare av STC och inte heller av DNT (det norska travsällskapet) då Sigurd som ägare inte var norsk medborgare. Han fann dock lösningen genom grannen, Sven Grinnes med norskt medborgarskap, vilken köpte hästen.

En strålande karriär

Terne Tu tävlade med stor framgång på bägge sidor om gränsen. På 150 starter blev det 47 segrar och nästan en halv miljon intjänat. Med sina 1.26,6k blev hon den dittills snabbaste dottern till Jahn Sjur och näst snabbast i Norge efter Vintilla. Tre gånger vann hon Solos Lopp på Åby och lika många gånger Arvikaloppet.

Fortsatt succé i aveln

Terne Tu fick sex avkommor. Mest lovande var nog Ternepil. Han debuterade i maj som treåring på 1.32,2m och till hörde den norska årgångstoppen som tre- och fyraåring. I derbyt felade han bort en möjlig seger på upploppet och drabbades senare av efterhängsna skador. Av de övriga blev Terning (e. Finstadmort) en duktig snabbloppare med nästan en och en halv miljon på kontot medan lovande Ternevi (e. Pilmin) endast gjorde tre starter av vilka tre slutade med vinst.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt