Menu 

Spiltagubben

Spiltagubben

Spiltagubben var en av Per Olov Pettersons i Fåker stortravare. Den andre var Spiltagutt. Med Sune Svensson i vagnen stod de för utmärkta prestationer under 70- och första halvan av 80-talet. Spiltagubben, född 1976 e. Myllargutten u. Spilta Best u. Spiltaflickan u. Spilta var en allroundtravare som klarade alla distanser. 1981 blev han korad till Sveriges bästa femåring. Hans facit blev 572 490 kronor på 251 starter och rekordet fastställdes till 27,5k och 28,8al. Som avelshingst blev han far till bland annat Tinder och Orrgubben.

Många tillägg

Nordsvenska Cupen 1981

Bilden ovan visar ett lopp från Hagmyren 1981som propositionsmässigt inte längre förekommer. Det var utskrivet för nordsvenska hästar i högsta klassen över distansen 3140 meter med tillägg vid 90 0000, 140 000, 200 00, 270 000 och 350 000 kronor samt dessutom 20 meter för varje vunnen försöksseger i Nordsvenska cupen under meeting 5.

Spiltagubben favorit

Förhandsfavorit var startfållans Spiltagubben (Sune Svensson) med 80 meter bakom startande Sjunga Best (Kjell Davidsson) som huvudopponent. Drygast tillägget hade Hambest, vilken startade från distansen 3 260 meter. Man kan i detta sammanhang undra över om inte loppen för dagens tunna elitskikt av kallblod skulle vara mer publikfriande om man införde åtminstone ett tillägg, särskilt över längre distanser.

Kontringsseger

Loppet utmynnade i en knallhård duell mellan Spiltagubben, vilken övertagit ledningen från Solremma (Matts Gottås) efter ett drygt varv, och Sjunga Best, som nått upp utvändigt om ledaren genom slutsvängen. Mitt på upploppet hade den senare skaffat sig ett knappt övertag, men Spiltagubben kontrade strax före mål och kunde sticka nosen först. Solremma hängde med bra till en tredjeplats och Hambest var mer än godkänd som fyra från sin köposition. 1.32,9 blev segertiden, och Sjunga Best noterades för 1.30,1.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt