Menu 

Alm Svarten

Alm Svarten

När man i artikelform ska försöka sammanfatta Alm Svartens sagolika karriär är det lätt att man hamnar i uppräkningar av storloppsvinster rekord och spekatakulära prestationer. Denne gigant inom kallblodssporten, överträffad enligt min mening endast av Järvsöfaks, och dessutom körd av ”världens bästa kusk”, Ulf Thoresen, följde jag under större delen av hans karriär, men jag inskränker mig härmed till att återge två lopp som jag särskilt lagt på minnet så spar vi en del fakta om hans karriär till slutet.

ALM SVARTENS GENOMBROTT

De nordiska kallblodens sammandrabbning under elitloppsdagen har haft många namn. 1986, det år som Rex Rodney till norrmännens stora förtjusning besegrade Utah Bulwark och Emile, hette den Voxnadalens Elitkamp. Hemmahopp och spelfavorit var Sveriges okrönte kallblodskung Lapp Nils, men det slutade med att att en norsk femåring fick sitt absoluta genombrott. Loppet kördes över 1 600 meter med autostart, denna gång utan finskt deltagande.

Elitkampen 1986

Galopp för favoriten

Dessvärre inleddes det hela med att Lapp Nils galopperade bort ett 30-tal meter i starten och sedan fick alltför långt fram för att kunna göra sig gällande. Startraketen Finstadmort (Martin Hoel) blixtrade till fronten och fick genast femårige Alm Svarten (Ulf Thoresen) utanpå. Greiskansen (Anders Lundin) tog rygg på ledaren och Pilmingutt (Tore Helge Larsen) anslöt utvändigt i andrapar. Första varvet avverkades efter 1. 24.

Alm Svarten överlägsen

Inga större förändringar skedde förrän ekipagen svängde in på upploppet. Ulf Thoresen gav då hästen fria tyglar och Alm Svarten svarade till mångas förvåning med att skaffa sig flera ointagliga längder och ohotad trava i mål på nya rekordet 1.23,0 efter att ha avslutat sista halvvarvet i 20-tempo. Finstadmort höll till en säker andraplats före Braute (Asbjörn Mehla), vilken avslutade bra från en position invändigt i tredjepar. Pilmingutt fullbordade som fyra den förkrossande norska triumfen.

Elitkampen 1986
De svenska representanterna Strimbest (Åke Eriksson), Barrison (Gustaf Hallén) och Skarvar (Roland Sjödin), dvaldes hela tiden i kön.

Oddset på Alm Svarten blev 6,19, platserna 18 – 22 – 17 och tiderna för de tre främsta 23,0 – 23,5 – 23,5.

ALM SVARTEN KUNG I LANDSKAMPEN 1989

Kallblodslandskampen 1989 gick av stapeln i Östersund. Några vidlyftigare spekulationer om vart segerbucklan skulle hamna, såväl enskilt som i lag, förekom knappast. Härtill var det norska laget med flaggskeppet Alm Svarten (Ulf Thoresen) i spetsen alltför starkt. Den senare gick ju för en tid sedan bort som den jämte Järvsöfaks störste profilen inom kallblodssporten genom alla tider. Norrmännen mötte förutom Alm Svarten upp med Braute (Jan Rune Gaustad), Dublan (Hans-Petter Kvåle) och Lund Jerker (Gunnar Eggen). Det svenska laget bestod av Kalle Dox (Karl Erik Nilsson), Holm Prins (Weine Persson), Stellbarr (Michael Melander) och Mostjärn (Karl Halvarsson).

Kallblodslandskampen 1989

Alm Svarten från start till mål

Från sitt innerspår gled Alm Svarten enkelt till ledningen, och härifrån kunde Ulf Thoresen sedan dirigera fältet efter behag. Braute följde i rygg, och efter ett förstavarv som avverkades på 28,5 hade Lund Jerker arbetat sig upp utvändigt om ledaren. Avslutningen blev odramatisk när det gällde segern, men om platserna var det desto hårdare. Braute kunde till slut profitera på sin fina resa och knappt hålla Lund Jerker och Stellbar från livet. Alm Svarten segrade på 1.26,6 och gav sin anhängare det föga imponerande oddset 1.17.

Kallblodskungen

Alm Svarten (e. Granvar u. Oleanne) var sin tids odiskutable champion inom kallblodssporten. Den lille (mankhöjd 151 cm), svarte hingsten visade redan som unghäst oanade resurser och följde som äldre upp med ett otal storsegrar och rekord. På 388 starter var han först i mål 184 gånger. Siffrorna hade sett ännu snyggare ut om han fått sluta när han var på topp. Han vann Kallblodslandskampen fyra gånger och Elitkampen på Solvalla tre gånger. 1986 satte han världsrekord med 1.21,6 på Färjestad. Prissumman kom att sluta på drygt 9,5 miljoner.

Många kuskar

Ulf Thoresen är väl den körsven som främst förknippas med Alm Svarten, men faktum är att inte mindre än 23 olika kuskar vunnit totalisatorlopp med hästen, bland dem fyra svenskar: Karl O Johansson, Lars Lindberg, Gunnar Wallberg och Lennart Dahlberg.

Produktiv i aveln

I skrivande stund har jag kunnat registrera 283 avkommor till Alm Svarten, varav 25 svenskfödda. Lykkebron, Alm Hellin, Marine Svarten, Spiktoto, Gullsvarten, Sagi Knut och Polar Svarten är några av de mer namnkunniga.

Fenomenal mamma

Alm Svartens mor Oleanne (e. Jerker u. Rudstjerna) är ett av Norges bästa avelsston. Eller vad sägs om följande avkommor:
[list]
[*]Alm Rigel, rekord 24,9, 1,5 miljoner NOK insprunget, toppförvärvare, far till bland annat Atom Vinter och Bork Rigel.
[*]Alm Hadar, rekord 24,8, 514 384 NOK, avelshingst.
[*]Alm Tiller, rekord 27,8, 300 500 NOK, avelshingst.
[*]Almsbrun, rekord 27,8, 247 000 NOK, avelshingst, far till bl a Almsäter.
[*]Alm Piril, obesegrad i 15 raka segrar från debuten innan han blev sjuk och fick avlivas.
[/list]

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt