Herja

Herja

Herja, född 1954,(e. Herding u. Lillemor e. Fidel) inledde sitt tävlande med att som tre-och fyraåring ta 17 raka segrar, däribland Östersunds Stora 4-åringspris (senare omdöpt till Svenskt Kallblodsderby). Hon var totalt överlägsen sina jämnåriga konkurrenter och blev med 1.39,3 den första fyraåring som travade under 1.40. Så småningom planade utvecklingskurvan ut, men hon inkasserade ändå 38 120 SEK och fick rekordet 1.36,0.

Erikssons i Gåxsjö

Herja var uppfödd, ägd, tränad och körd av Erik Eriksson i jämtländska Gåxsjö. Hon hade en gedigen stam. Herding var en etablerad beskällare på den tiden. Han fick 353 avkommor med Kvisslebrun som den klart främste. Modern, Lillemor, producerade år efter år avkommor av hög klass såsom Lill Greien, Jubla och inte minst Minella (född 1950, 38,0, 30 860 SEK), vars son Skarpmin i sin tur vann Östersunds Stora 4-åringspris 1969. Minella är även mor till Torinell (e. Torvinn), som triumferade i 74 av sina 285 starter och Vardmin, vinnare av Hästägarekannan på Solänget 1970.

I februari 1965 utbröt en våldsam brand i ladugården på Hurtiggården i Gåxsjö, tillhörig Bertil Eriksson, varvid 14 nötkreatur innebrändes. Två värdefulla travston, Herja och Lill Flora (u. Lillemor), blev också lågornas rov.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt