Menu 

Buaas Stjerna

Buaas Stjerna

Buaas Stjerna presenterade sig på allvar för svensk travpublik när hon vann premiären av Svenskt Kallblodsderby (tidigare Östersunds Stora 4-åringslopp) 1991 med Jomar Blekkan i sulkyn. Hon var mycket speedig, men samtidigt osäker och humörbetonad. De gånger hon behagade tävla på toppnivå var hon en fruktad motståndare i elitklassen, vilket inte minst hennes framträdanden i Sverige gav besked om.

Buaas Stjerna, född 1987 (e. Troll Jahn u. Glåmdals Mina e. Pål Best) var en av tre topptravare som Britt och Jens Wanvik utanför Trondheim härjade friskt med på båda sidor om gränsen. De andra var Bork Rigel och Röder. Hennes härstamning var av god klass. Fadern, Troll Jahn, behöver väl ingen närmare presentation och modern, Glåmdals Mina, lämnade även Buås Per (27,3) och Buås Svarten (23,1). Själv fick Buaas Stjerna endast två avkommor, ostartade Kristin Jenta och Bleke Stjerna (26,4).

Troll Jahn

Bland större segrar som stoet hemförde kan nämnas Nasjonalhestens pokallöp på Bjerke, Oppdrettslöpet på Biri och Th.Gjölstads minnelöp. Dessutom höll hon längre rekordet för äldre ston med 1.22,3. Den slutliga prissumman blev 3 741 859 NOK.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt