Menu 

Plurus

Plurus

Plurus (e. Solo u. Zingva) är den häst som tävlat flest säsonger i Sverige (1951-1964). Den sprinterbetonade fuxvalacken fick nämligen dispens att tävla även som 16-åring på grund av sin utmärkta fysik.

Som treåring visade han i sina två starter inga tecken på att bli någon travare av klass, men som fyraåring började man ana hästens kapacitet med goda insatser på sina 19 framträdanden, och utvecklingen fortsatte sedan brant uppåt. Ägaren/tränaren/körsvennen Paul Oscarsson tävlade flitigt med sin adept, som snabbt klättrade genom klasserna, putsade sitt rekord med jämna mellanrum och tampades med eliten i många år. Främst kom han till sin rätt över sprinterdistans, där hans speed och startsnabbhet kunde utnyttjas.

Plurus vinner snabbloppet på Bergsåker (25/6, 1961) före Bickel och Solsticka

Jag fick uppleva Plurus på banan vid två tillfällen, det ena vid en av hans få starter på Solvalla en kall vinterdag, den andra i samband med Bergåkers Stora Heatlopp 1961 då han från 40 meters tillägg plockade ner länge ledande Bickel (Holger Nilsson). Som synes på bilden är det mycket luft ner till trean, Solsticka (Gustav Eklund).

Järnhästen Plurus tacklade tyvärr av ganska snabbt efter att ha lämnat tävlingsovalen. Han klarade inte av omställningen till ett mera inaktivt liv och avled 1966. Totalt sprang han in 259 530 kronor på sina 397 starter och fick rekordet 1.31,6.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt