Menu 

Verner

Verner
När Verner besegrade Saje och Atom Vinter i Elitkampen under elitloppsdagen 1992 var det kulmen på en synnerligen framgångsrik karriär. I vagnen satt ständige följeslagaren, Jim Frick, som även tränade hästen under större delen av hans aktiva liv. Verner blev den klart främste inom svensk kallblodssport sedan trätobrodern Svinten lagt skorna på hyllan. Han tog 26 V65/V75-segrar och vann bland annat SM, Mjölkloppet i Gävle, Midnattspokalen på Dannero, Solos Lopp på Åby och norska klassikern Jacob Meyers Pokallöp. Dessutom blev han den förste att springa in över en miljon under ett år, detta till trots att han aldrig var helt skadebefriad.

Verner (e. Slogum Tron u. Svantindra e. Solblanken), född 1985 död 2004, var uppfödd och ägd av Kjell och Ulla Fredlund (Fredlunds Hovslageri, Tierp). De hade fött upp många hästar, såväl varm- som kallblod, utan att få fram någon riktig stjärna och inte heller Verner verkade från början bli någon kanon. Två starter som treåring 1988 slutade med en andraplats som bäst och som fyraåring blev resultatet två segrar på elva försök.

Slogum Tron

Femårssäsongen blev klart mera framgångsrik med 12 vinster och närmare 400 000 kronor insprunget, men det var först som sexåring Verner slog igenom på allvar. När säsongen avslutades var han obesegrad i nio raka rikstotolopp, hade vunnit finalerna i både Vinter- och Höstcupen för kallblod, hemfört en hedrande andraplats i Elitkampen på Solvalla och noterat strålande 1.22,4.

När Verner lade skorna på hyllan kunde han stoltsera med nästan 4 477 610 SEK i insprungna pengar, 57 segrar på 141 starter och ett autorekord på 1.21,5. Dessutom blev han vald till “Årets kallblod” tre gånger.
Solels
Verner hade en gedigen stamtavla. Fadern, Slogum Tron dominerade kallblodssporten i mitten av 80-talet och har satt betydande spår i svensk avel både som far och morfar. Modern Svantindra lämnade även mycket lovande Alm Tinder, som dessvärre fick karriären avbruten efter endast 13 starter, vilka resulterat i 10 vinster. Svantindras mor, Svanvi, var syster till Solels, det första kallblodet under 1.30.

Trots sin goda påbrå uteblev framgångarna förr Verner i avelsboxen. Av hans uppemot 100 avkommor är det endast Vernex som nått halvmiljonen i insprungna pengar.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt