Menu 

Lapp Nils

Lapp Nils
  • 97 vinster på 184 starter (segerprocent 54%)
  • Platsprocent 74%
  • Dubbel svensk mästare
  • Vinnare av Kallblodslandskampen 1985
  • Vinnare av Midnattspokalen på Dannero fem gånger
  • Utnämnd till Årets kallblod 1984, 1985 och 1998
  • Första kallblod att uppnå en miljon i prispengar
  • 284 svenskfödda avkommor som sprungit in mer än 10 miljoner

Ovanstående meritförteckning ger endast en summarisk inblick i vad Lapp Nils uträttade under sin framgångsrika karriär. Hästen kan under alla omständigheter betraktas som åttiotalets Järvsöfaks även om han saknade dennes jämnhet och dessutom hade galoppskorna på sig emellanåt. Emellertid måste man vid en eventuell jämförelse även beakta att Lapp Nils oftare var belastad med ett eller flera tillägg, vilket naturligtvis inverkat på segerstatistiken.

En speciell herre

Från början var Lapp Nils en häst med egen vilja som beredde ägarna, Gustaf och Olle Henriksson, Brunflo mycket huvudbry. Han ville gärna bestämma det mesta själv och inkörningen som tvååring tog en rundlig tid. Det var Gunnar Melander som till slut lyckades tygla den egensinnige krabaten och det var hos honom han sattes i träning som treåring 1981.

Första segern

Efter att ha blivit trea i ett lopp på Dannero kom första segern som treåring på Bergsåker den 29 november 1981. Trots galopp kunde Lapp Nils behändigt plocka ner Målängsgutten och Rebo till slut. Redan då förstod Gunnar att hästens effektiva steg och vinnarinstinkt skulle komma att bära långt.

Mot kallblodstronen

Efter en trevande inledning som fyraåring slog Lapp Nils till med nytt svenskt rekord på Hagmyren med 1.29,8v, varefter karriärstegen gick spikrakt upp i den svenska eliten.
Som femåring vann han bland annat Östersunds Stora Pris och Svensk-norska loppet på Romme.

Fysiskt praktexemplar

Lapp Nils´ fysiska förutsättningar gjorde att han kunde tränas betydligt hårdare än de flesta hästar på den tiden. Han fick gå rejäla arbetspass, men var ändå lika segersugen när det var dags för tävling. Oftast avgjorde han loppen med ett förkrossande slutvarv ute i spåren. Vanligtvis startade han med ett eller flera tillägg (i Sleipners Guldtäcke 1985 140 meter efter täten) och fick tunga lopp. Som snabbast travade Lapp Nils 1.24,4 och hans prissumma kom att uppgå till 2 252 175 kronor

Kallblodslandskampen 1985

Av Lapp Nils alla segrar är det Nordiskt Elilöp på Bjerke och Kallblodsandskampen 1985 som Gunnar Melander rankar allra högst. I det förstnämnda loppet besegrades norska Toriseira med Ulf Thoresen i sulkyn och i det senare, som gick av stapeln på Gävle, var jag själv på plats. Norrmännen staplade vid denna tidpunkt segrar i landskampen, och Sjunga Bests triumf i Årjäng 1982 ansågs som något av ett undantag.

Inför landskampen i Gävle fanns det dock gott hopp om revansch. Lapp Nils hade under en längre tid uppvisat storform medan norske stjärnan Slogum Trons formkurva, med ålderns rätt, verkade vara i dalande. Barrison, Dox och Listjärn kompletterade det svenska laget, medan norrmännen, förutom Slogum Tron, förlitade sig på Spikdona, Pilmingutt och Pål Lunar

.

Loppet blev minst sagt omväxlande och det fanns en del tur med i spelet innan Lapp Nils i en rasande finish kunde spurtslå Slogum Tron. Gunnar Melander fick en pangstart och placerade Lapp Nils i täten. Redan efter ett halvvarv avlöstes han emellertid av Pål Lunar, som i sin tur fick Listjärn utanpå. Slogum Tron hade sinkats av en kort startgalopp, men lyckades ta sig fram till positionen utvändigt i andrapar. 900 kvar galopperade Pål Lunar och lämnade fältet fritt för Listjärn, vilken dock vek sig på upploppet. Slogum Tron hade nu kommandot, men Lapp Nils kom loss från sitt invändiga läge och kunde strax före mål avgöra.

Barrison avslutade bra för Gustaf Hallén och var inte långt efter tätduon i mål. Samtliga tre klockades för 1.29,4. Totalsegern (om man nu fortfarande räknade ut någon sådan) gick således klart till de svenske.

Lasso

Påbrå och avkommor

Lapp Nils far, Lapp Lasse (e. Junius u. Solbalett) gjorde inte mindre än 248 starter, varav 33 resulterade i seger. Han fick endast 22 avkommor med Stellpojken och Boda Lasse som de främsta om man undantar Lapp Nils. Modern till Lapp Lars, Turita (e. Pavin u. Ceirita), var en mycket duglig snabbloppsmärr som även lämnat Karl Virmar.

Bland Lapp Nils många avkommor minns man speciellt Lasso, en svårkörd herre som Åke Svanstedt lotsade till SM-seger 1994, världsrekordhållaren för treåringar, Lill Nisse, och sist men inte minst Lappello. Den senare, ägd och uppfödd av Per-Arne Lindstöm i Lugnvik, var en unghäststjärna utöver det vanliga med osedvanliga prestationer och ett flertal rekord. Senare blev han premierad avelshingst och har flera goda avkommor. I Norge har han även Gann Viking med ca 1,5 miljoner på kontot. Nämnas bör också att Lapp Nils är morfar till tidernas största namn inom kallblodssporten, Järvsöfaks.
Lappello

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt