Menu 

Kvisslebrun

Kvisslebrun

Kvisslebrun (e. Herding u.Kappa) tävlade mellan 1961 och 1971. Han ägdes och tränades av familjen Zellin I Kvissleby någon mil söder om Sundsvall och kördes av av Jonas Zellin. Valacken hade styrkan som sitt främsta vapen. Ofta tog det en stund innan han fick upp ångan, men sen var det få som stod emot hans envetna malande. Detta gjorde honom till den främste i landet över lång distans (fyra segrar i Kallblodsmästerskapet), men han visade även att han kunde utmana norrmännen genom att vinna Kallblodslandskampen 1965.

Karriären började annars inte särskilt lysande då hästen blev diskvalificerad inte mindre än fem gånger under sina första nio starter. Detta berodde främst på hans grova bakaktion vilken inte harmonierade med ett trångt frambensställ. Så småningom kom man tillrätta med problemet genom balansering, men helt fläckfri i travet blev han aldrig, ibland med galopp som följd.

Kvisslebrun vinner Svensk-norsk Kallblodslandskamp 1965 före Pålmi och Dolly

Kvisslebruns största bedrift genomfördes i Kallblodslandskampen 1965 där han spelades till favorit trots flera namnkunniga norrmän.Som vanligt startade han trevande och fick vandra i tredjespår större delen av loppet medan Spiko (Karsten Buer), Solnell (Nils Gustafsson) och Vinvara (Alf Ulven) avlöste varandra i täten. När ett knappt varv återstod hade han i alla fall nått upp utvändigt om Vinvara och in på upploppet verkade segern vara klar. Bakifrån kom dock Pålmi (Axel Johnson) med en virvlande avslutning och han fick ta till alla sina krafter för att med minsta marginal sticka huvudet först.

Trots att de allra sista framträdandena på travbanorna inte blev lika framgångsrika på grund av en kotfraktur som han ådrog sig vid 14 års ålder blev slutfacit 84 segrar på 285 starter och nästan 300 000 kronor i insprungna pengar. Dessutom valdes han till Årets Kallblod både 1965 och 1966.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt