Lykke Gutten – unghästfenomenet

Lykke Gutten

Det var i ett uttagningslopp till Svenskt Kallblodskriterium på Romme den 7 augusti 1995 som jag fick uppleva Lykke Gutten (e. Elding u. Fröytora) för första gången. Hästen kom till start med 14 raka segrar (fyra som tvååring) och utklassade Perle Jahn, Prins Vinter och det övriga fältet på finfina 1.31,2 över full distans. Veckan innan hade han segrat i Biris Oppdrettningslöp på nya autorekordet 1.28,6.

När treårssäsongen var över hade han även triumferat i Svenskt Kallblodskriterium, ochThorbjörn Gjölstads Minnelöp samt tagit en andraplats i det norska kriteriet, och som fyraåring inledde han med seger i HM Kongens Pokallöp. Sedan planade utvecklingskurvan ut och när hästen gjorde sin sista start som sjuåring befann han sig långt från toppskiktet.

Lykke Gutten gjorde 66 starter, av vilka 25 slutade med vinst. Prissumman slutade på 1 324 063 kronor och rekordet blev 1.23,8ak.

Krembest

Som hingst har Lykke Gutten används relativt flitigt i såväl norsk som svensk avel och blivit far till tre miljonärer: Krembest, Sleipner Tor och Haugs Gutten. Bol Anita, Scan Lykke Per och Silvergutten är andra dugliga avkommor.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt