Menu 

Atom Vinter

Atom Vinter
Atom Vinter

En av mina absoluta favoriter bland kallblodstravarna genom åren är Atom Vinter (e. Alm Rigel u. Åslill), i första hand för hans utstrålning och fenomenala prestationer men även för mina kontakter med hans ägare, tränare och körsven, Arve Gudbrand Blihovde. Med en karisma liknande Järvsöfaks´ var han sin tids stora stjärna i Norge med 8,3 miljoner inkört på tolv säsonger, 130 segrar och ett rekord på 1.21,5. Många minns säkert hans spektakulära och bejublade segerdefileringar efter de tre vinsterna i Elitkampen på Solvalla. I likhet med Järvsöfaks gjorde han även PR för travet och kallblodsrasen genom att delta i en mängd arrangemang runt om i landet.

Atom Vinter startade flitigt redan som treåring. På 34 starter visade han konkurrenterna bakhovarna i 21, förbättrade norgesrekordet två gånger och vann bland annat Jämtländskt Uppfödningslopp. 769 000 nkr blev det på bankkontot. Som fyraåring vann han det norska Derbyt, Lars Laumbs Aereslopp, Jakob Meyers Pokallöp och Östersunds Stora 4-åringslopp.

Den fortsatta karriären kom att omfatta tre landskampssegrar och ett antal större lopp såsom Tröndelagspokalen (3 ggr) och Svensk-Norska Loppet på Romme. Tyvärr tvingades hästen att i likhet med Alm Svarten göra en del starter mot slutet av sin karriär där han inte kunde göra sig själv rättvisa. Totalt sprang han in 8 325 378 nkr.

Atom Vinter vinner Landskampen -92 före Alm Svarten och Svintul

I samband med betäckning av egna och några grannars ston besökte jag Atom Vinters hemtrakt, Svingvoll ovanför Lillehammer, och bekantade mig med hans husse, Arve Gudbrand Blihovde. Det är en man med många järn i elden. Förutom uppfödning och träning av travare och avelsverksamhet driver han Skei Seter, en anläggning med fyra rymliga timmerhus med plats för 20 personer i vart och ett. Här finns möjligheter för golf (18-hålsbana), tennis, skidåkning och naturupplevelser i en fantastisk miljö.

Förutom Atom Vinter har han även ägt och fostrat unghäststjärnan Alv Richrop ( e. Lindy´s Crown u. Mrs. Novak) som sopade rent i många större uppgörelser med Tron Skauen vid tömmarna såsom Ulf Thoresens Minneslopp, Knut Bondes Pokal och Ragnar Thorngrens Minneslopp. Alv Richrop blev sedan avelshingst med många avkommor i Norge och även några i Sverige. Han är bland annat far till miljonären Alv Alvson. Arve är även uppfödare till snabbloppshästen Atom Lynet (e. Elding u. Åslill).

Atom Vinter verkade en tid som avelshingst, men dessvärre drog man in hans tillstånd på grund av hovbroskförbening. Bland hans avkommor märks:
Sarpen (22,4ak, 1 469 856 kr), avelshingst med ett femtiotal avkommor i Sverige.
Lundseth Vinn (24,4ak, 1 035 161 nkr).
Vinter Stjerna (29,5ak, 615 300 nkr), unghäststjärna, mor till elittravaren Rapp Best.
Prins Vinter (21,0ak, 1 684 800 nkr).
Slogum Bjørn (22,8k, 1 542 890 nkr), välkänd i aveln här hemma.
Gam Vinter (20,9ak, 2 808 473 nkr), etablerad i snabbloppsklassen.
Atom Vinter är även morfar till topphästarna Åsajerven och Tangen Scott.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt