Vinvar

Vinvar

Jag såg Vinvar i aktion en enda gång, nämligen när han besegrades av Steggbest på Årjäng 1959, men slog en annan blivande avelshingst, nämligen Bausgutt, i kampen om andraplatsen. Föga anade jag då att han skulle spela en icke föraktlig roll i aveln på båda sidor om gränsen.

Vinvara

Vinvar hade en mycket märklig karriär. Till och med sjuårssäsongen hade han endast gjort sex starter och tjänat blygsamma 350 norska kronor. Som åttaåring blommade han dock ut för fullt med 13 segrar och runt 14 000 insprunget. Året därpå kom han aldrig till start, men som tioåring kom han att tillhöra den norska eliten. Sin största seger tog han som elvaåring i Lars Laums lopp då han noterade 1.36,5 över 2000 meter. Totalt tjänade hästen 42 750 kronor, vann 19 lopp på 95 starter och sprang som snabbast 1.33,4.

Morgen

Vinvar såg dagens ljus 1946. Hans stam var av toppslag. Fadern, Stegg, behöver väl ingen närmare presentation och modern Vinoga lämnade även avelshingstarna Tidemandrauen och Molvin, den senare norsk rekordhållare på sin tid. Som beskällare lämnade Vinvar flera travare av yppersta klass, vars ättlingar satt sin prägel i kallblodssporten. Förutom toppstona Vinvara och Dolly, bägge vinnare av Kallblodslandskampen kan nämnas beskällarna Granvar, Nilen, Gjönnvin och Vinvard. Årjängsbesökare med några år på nacken minns även Morgen och Vinoga.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt